пʼятниця, 8 березня 2024 р.

  6 березня, учні 9 класу разом з класним керівником Олександром Олександр Гаркавенко , директором Великорублівського ОЗЗСО Світлана Мяло , начальником Великорублівського відділу освіти, молоді і спорту Ольгою Наливайко, головним спеціалістом відділу Вікторією Кішкіною, бібліотекарем Оленою Чернічкіною побували у селі Іскрівка Скороходівської громади у садибі голови фермерського господарства Олексія Івановича Шляхова, радіоаматора, який фанатично захоплюється історією створення радіо та зібранням пристроїв - раритетних радіоприймачів, яких у його колекції налічується сотні, деякі з них є лише в одиничних екземплярах і також знаходяться у його колекції.

Вже коли ми підіймалися сходами, очікували побачити звичайну аматорську колекцію, однак побачене здивувало та шокувало нашу уяву - упорядковані за історичними періодами, виробниками, з табличками, де знаходилася уся інформація про радіоприлади які займали простір від підлоги й аж до стелі двох немалих кімнат, а частина, яка не помістилася - у третій кімнаті, де знаходився довжелезний стіл.
Крім старовинних радіоприймачів, передавальних пристроїв, різних передавальних та вимірювальних приладів історія створення яких починалася з початку ХХ століття, на стінах кімнати знаходилася інформація з фотографіями різних радіоаматорів, історія радіо описана в схемах і датах. Дух старовини нас просто вражав. Заходимо в наступний зал. І знову ми були шоковані. Бачимо найперші програвачі, грамофони, і не просто бачимо, а ще й маємо змогу їх почути й порівняти їх із нинішнім звучанням сучасних звуковідтворювальних пристроїв. І подумки начебто поринаєш у той час, у ту епоху, коли люди зібралися, щоб послухати музику, виконавців... Справді, дуже захоплива і хвилююча подорож в часі!
Так поміж своїми важливими сільськогосподарськими фермерськими справами гостинний господар провів цікавий захопливий екскурс до історії радіо.
Колекція Олексія Івановича увесь час поповнюється новими цікавими експонатами, які він по можливості доводить до ладу самотужки, реставрує ті експонати, які цього потребують, запрошує тих небагатьох спеціалістів які ще залишилися до відновлення робочого стану, щоб ми мали змогу не лише побачити, а й почути голос минулого.
Захоплені учні у книзі відгуків залишили слова подяки за цікаву інформацію, та побажали успіху у розвитку своїх захоплень.
Радимо усім завітати й побачити експонати колекції, доторкнутися до цікавої захопливої історії створення радіо, а можливо, провести цікаві, пізнавальні уроки фізики!






Немає коментарів:

Дописати коментар