пʼятниця, 8 грудня 2017 р.

Звіт директора Великорублівської ЗОШ І–ІІІ ступенів за 2016 – 2017 н. р

Звіт директора Великорублівської ЗОШ  І–ІІІ  ступенів за 2016 – 2017 н. р.
Освітня діяльність у  Великорублівській загальноосвітній  школі  І-ІІІ ступенів функціонує в правовому полі, що ґрунтується на Конституції України, Законах України "Про освіту", "Про загальну середню освіту", Указах Президента України від 25.06.2013 №344/2013 «Про національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року», від 30.09.2010 №927/2010 «Про заходи щодо розвитку системи виявлення та підтримки обдарованих та талановитих дітей та молоді», Положенні про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 №778, Концепції профільного навчання в старшій школі, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України 11.09.2009 №854, Основних орієнтирів виховання учнів 1-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів України, затверджених наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31.10.2011 №1243, наказу Міністерства освіти і науки України № 641 від 16.06.2015 «Про затвердження Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді», Заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах,  Указу Президента України від 13.10.2015 №580 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки», Державного стандарту початкової загальної освіти, затвердженого постановою  Кабінету  Міністрів  України  від 20.04.2011  №462, Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України   від 23.11.2011, Положенні про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 30.12.2014 №1547, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.02.2015 за №157/26602, Порядку переведення учнів (вихованців) загальноосвітнього навчального закладу до наступного класу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 14.07.2015 №762, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.07.2015 за №924/27369, Положенні про золоту медаль «За високі досягнення у навчанні» та срібну медаль «За досягнення у навчанні» затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 17.03.2015 №306, зареєстрованого в   Міністерстві юстиції України 31.03.2015 за №354/26799, в яких визначено найважливіші шляхи розвитку і реформування освіти.
У 2016/2017 навчальному році педагогічний колектив працював над проблемою «Розвиток індивідуальних здібностей і забезпечення умов самореалізації особистості учнів на основі впровадження інноваційних технологій» та виконанням таких завдань: 
- поглиблення змісту загальноосвітньої підготовки учнів з окремих предметів шляхом створенням профільних класів;
- забезпечення психолого-педагогічного та науково-методичного супроводу функціонування профільного навчання
- підвищення якості знань учнів з базових предметів навчального плану; 
- підвищення теоретичної, науково-методичної та професійної підготовки педагогічних працівників шляхом організації роботи школи професійної адаптації молодого учителя, МО учителів-предметників, творчих груп, проведення методичних тижнів, декад;
- підвищення рівня профілактично-консультативної роботи серед учнівського колективу, батьківської громади, створення умов для реалізації відповідних програм щодо розвитку особистості учня, враховуючи соціальний запит та особисту зацікавленість учнів, батьків, педагогів;
- удосконалення роботи органів  учнівського самоврядування, широке залучення їх до вирішення питань організації навчально-виховного процесу, життєдіяльності навчального закладу;
- забезпечення формування особистості учня на основі розвитку його творчих можливостей і самовдосконалення;
- залучення педагогів до участі в інноваційних проектах різних рівнів;
- стимулювання педагогів до оволодіння сучасними інформаційно-комунікацій-ними технологіями.
Заклад забезпечує надання повної загальної середньої освіти у межах своїх статутних вимог. Усього в мікрорайоні школи проживають 233  дітей і підлітків шкільного віку. Усі вони  навчаються для здобуття повної загальної  освіти у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації, зокрема:
— у Великорублівській ЗОШ – 220 дітей;
— у  ПТНЗ – 3 дітей;
— у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації – 10 дітей
      Станом на 01 вересня 2016/2017 навчального року в школі укомплектовано 11 класів з денною формою навчання, в яких навчалося 220 учнів.
в школі  І ступеня –  87 учнів,
в школі ІІ ступеня – 107 учнів,
в школі ІІІ ступеня – 27 учнів.
Середня наповнюваність класів – 20  учнів.
У закладі наявні списки шкільних контингентів з відмітками про клас навчання у кожному навчальному році. Сформовані списки дітей, яким на 01.09.2016 року виповнилося 5 років. Усі списки завірені сільським головою.
        У 2016-2017 навчальному році до школи здійснювалося підвезення 115 учнів двома спеціалізованими автобусами, за кожним з яких закріплено супроводжуючого вихователя. Визначено відповідальних за збереження життя і здоров’я учнів під час перевезень та перебування їх у закладі з часу закінчення уроків до моменту підвезення додому, відповідальних за проведення бесід з техніки безпеки та їх облік, щоденний облік дітей, що підвозяться.
        Адміністрація школи здійснює постійний персональний контроль за організацією підвезення школярів.
        Наявна відповідна документація щодо обліку та здобуття дітьми повної загальної середньої освіти, зокрема:
         - алфавітна книга запису учнів, заповнена в усіх її розділах;
         - журнал обліку руху учнів, заповнений у відповідності до вимог інструкції;
         - особові справи учнів.
Навчання в закладі проводяться лише за груповою  формою.
В 2016/2017 навчальному році до наступних класів переведено 178  учнів, з них нагороджені Похвальними листами 13 учнів, випущено зі школи 42 учні, 2 із них – зі свідоцтвом з відзнакою.
Організовано участь учнів школи в шкільних та районних етапах Всеукраїнських учнівських олімпіад. У районному  етапі предметних олімпіад взяло участь  33  учні з основних предметів, крім екології, астрономії, технологій, інформатики. 
Переможцями ІІ етапу олімпіад стали і отримали диплом І ступеня  учні:
-         економіка: 10 клас – Нагірняк Діана;
-         російська  мова і література: 9 клас – Чернічкіна Катерина;
ІІ ступеня:
     -    правознавство: 10 клас – Нагірняк Діана;
ІІІ ступеня:
-         українська мова і література: 9 клас – Кривоус Альвіна;
-         правознавство: 9 клас – Кривоус Альвіна.
Підготували переможців олімпіад Литвиненко Л.І., Таран Г.П., Чернова В.Л., Корчака С.М. Двох переможців ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад підготувала Касьян Н.І.
Підвищення якості підготовки учнів до Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін педагогічний колектив школи вважає і надалі за першочергову задачу.
Переможцями ІІ етапу ХVІІ Міжнародного конкурсу з  української мови імені Петра Яцика згідно рішення журі конкурсу 2 учні школи. Дипломів І ступеня – 1 (Чернічкіна Катерина, 9 клас), ІІ ступеня – 1 (Кривоус Альвіна, 9 клас). Цих переможців підготувала Корчака С.М.
         Проводиться підготовка учнів до конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. В 2016/2017 навчальному році на районний етап було представлено 3 роботи учнів школи.
Роботи відзначалися широким спектром та актуальністю обраних науково-дослідницьких проблем, високим рівнем захисту представлених робіт.
Учениця 11 класу Кравченко Наталія стала переможцем у секції географія (науковий керівник Литвиненко Л.І.), Сідько Анастасія – ІІІ місце в секції зарубіжна література (науковий керівник Таран Г.П.),  членами журі була відзначена і робота Кривоус Альвіни (секція математика, науковий керівник Святна О.О.)
На базі школи проведено   обласний семінар-практикум «Освітня галузь «Мистецтво»: традиції та інновації» для методистів РМК та керівників методичних об’єднань вчителів предметів художньо-естетичного циклу. Учитель образотворчого мистецтва Єременко Л.В. провела майстер-клас – «Лялька – уособлення образу людини. Символіка українських народних ляльок».
Було проведено  районні семінари вчителів:
- математики (учителі Святна О.О., Цюрюпа Л.В.),
- фізики (учитель Омельченко О.М.),
- фізичної культури (учитель Войтенко О.М.),
- молодих спеціалістів (учителі Бондар Л.І., Цюрюпа Л.В., Міщанін В.М.)
    Підвищенню професійної майстерності сприяє конкурс «Учитель року». Усього у першому (районному) турі взяли участь 4 учителів відповідно номінацій: «Інформатика» - 1, «Біологія»- 2, «Початкова освіта» - 1. Це найбільша кількість учасників, про що було відзначено у наказі відділу освіти, сім’ї та молоді Котелевської райдержадміністрації № 172 від 14.12.2016 «Про підсумки І (районного) туру конкурсу «Учитель року» у 2016-2017 навчальному році». Учасники конкурсу Литвиненко Л.І., Компанієць Т.І., Ущенко В.М., Л.В. Цюрюпа провели відкриті уроки, продемонструвавши власну фахову підготовку, рівень володіння методикою викладання навчального матеріалу, уміння застосовувати інноваційні технології. Учасники продемонстрували глибокі знання з предмета, доцільно та обґрунтовано використовують інноваційні ідеї та сучасні педтехнології, досягаючи високої результативності уроку. Уроки кожної номінації відзначалися креативністю, високим методичним та науково - теоретичним рівнем, належною підготовкою до конкурсу.
У закладі функціонують дві групи продовженого дня, якими охоплено 65 учнів, затверджено режим ГПД— з 12.00 до 16.30.
          Педагогічний колектив у 2016-2017 навчальному році працював над реалізацією виховної проблеми «Здоровий спосіб життя». На належному рівні здійснювалася робота з класними керівниками, які є членами методичного об’єднання (керівник Олійник Т.М.), оформлена відповідна документація. Індивідуальні плани виховної роботи класних керівників та класоводів розроблені згідно методичних рекомендацій та охоплюють усі аспекти діяльності. Учнівське самоврядування представлене дитячою організацією «Асоціація зацікавлених людей», до складу якого входять учнів 5-11 класів.  Наявні інформаційно-рекламні матеріали для вступників. У закладі працюють різноманітні гуртки,  які діють  на добровільних засадах, та гуртки від дитячо-юнацької спортивної школи та Будинку дитячої та юнацької творчості, які відвідують 165 учнів (75% від загальної кількості).
При відсутності дітей, які стоять на внутрішньошкільному обліку, даному питанню приділяється значна увага. Педагогічний колектив використовував різні форми правового та превентивного виховання, що відображено у планах виховної роботи. У навчальному закладі наявний банк даних учнів, схильних до правопорушень, та учнів з сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах.         
На засіданнях МО класних керівників приділяли увагу вимогам держави  та сучасної реальності до виховання учнів.
Основними завданнями роботи МО класних керівників 2016-2017 н. р. були:
-     продовження роботи по налагодженню позитивних, дружніх стосунків з батьками учнів;
-     вживалися  різні виховні заходи для організації індивідуальної та колективної роботи з учнями, які були спрямовані на формування патріотичних почуттів, громадянської відповідальності за державу;
-     продовжувалася робота по збереженню традицій школи у вихованні учнів;
-     опрацьовувалися теоретичні питання сучасного змісту виховання учнів, забезпечувалися наступність духовного і морального досвіду поколінь, проводилася підготовка учнів до успішної життєдіяльності;
-     вивчалися та упроваджувалися у практику діяльності класних керівників інноваційні технології у вихованні підростаючого покоління.
Учні нашої школи брали активну участь у районних заходах, святах, змаганнях:
-  огляд-конкурс «Веселка - 2017» –  відзначено виконавську майстерність дуету у складі Усач Марини та Шутко Богдани, гумористичну сценку у виконанні Губені Артура та Хачатурян Анни;
-  районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри Сокіл («Джура») – ІІІ місце у стрільбі з пневматичної гвинтівки та ІІ місце в конкурсі «Туристсько-спортивна смуга перешкод»;
- легкоатлетичний крос –  І місце;
- баскетбол (дівчата) (старша вікова група) – ІІ місце;
- настільний теніс (старша вікова група) – ІІІ місце;
- туризм (старша вікова група) – ІІ місце;
- туризм (молодша вікова група) – ІІІ місце;
- волейбол (юнаки) – ІІІ місце;
- футбол (юнаки) - ІІІ місце;
- волейбол (дівчата) – І місце;
- чотириборство «Дружба» (молодша вікова група) – ІІ місце;
- чотириборство «Дружба» (старша вікова група) – ІІІ місце;
- шахи – ІІ місце.
Індивідуальні перемоги:
Поривай Марина (шахи) – І місце;
Соломаха Марина – (настільний теніс)  ІІ місце, ІІІ місце;
Бондаренко Вікторія (настільний теніс) – І місце, ІІ місце;        
Бондар Діана (настільний теніс) – ІІІ місце;
Носар Артем (настільний теніс)  – ІІ місце.
Уся виховна робота із запланованих напрямів, досягнення учнів висвітлювалася у шкільній газеті «Голос самоврядування».
Атестація педагогів школи  здійснювалась згідно з перспективним планом. У звітному році було атестовано 7  педагогічних працівників та бібліотекар: з них  1 – відповідає раніше присвоєній кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії» та званню «старший учитель», 1 – відповідає раніше присвоєній кваліфікаційній категорії «спеціаліст першої категорії», 2 присвоєно категорію «спеціаліст першої категорії», 2 присвоєно категорію «спеціаліст другої категорії», 1 –  відповідає займаній посаді; бібліотекар відповідає раніше присвоєній кваліфікаційній категорії  «провідний бібліотекар».
В ході атестації було проведено Місячник педагогічної майстерності вчителів, які атестувалися, під час якого педагоги демонстрували свої надбання, ділилися досвідом роботи з колегами. 

Харчування учнів у закладі здійснюється самостійно. Наказом по школі від 01.09.2016року № 97 «Про організацію харчування учнів Великорублівської ЗОШ І-ІІІ ступенів у 2016-2017 н. р.» призначено відповідального за організацію харчування (медична сестра Золотоус В.М.), визначено режим харчування для учнів 1-4, 5-11 класів та вихованців груп продовженого дня, склад бракеражної комісії, до якої входять лише працівники школи.
          Гарячим харчуванням охоплено всіх учнів  1–4 класів та близько 90 % школярів 5 – 11 класів.
          Холодильне та технологічне обладнання дає можливість вчасно  готувати страви, зберігати продукти харчування у відповідності до вимог. На час перевірки були в наявності щоденне меню-розкладка, відібрані  добові проби у відповідності до вимог. Оформлена документація харчоблоку. Кухонного та столового посуду вистачає (два комплекти), миючі та дезінфікуючі засоби наявні. Здійснюється моніторинг виконання норм споживання натуральних продуктів харчування.
Створено умови для забезпечення особистої гігієни школярів, питний режим відповідає нормам.
 Медичне обслуговування учнів  здійснює медична сестра Золотоус В.М., яка має відповідну освіту та пройшла курси підвищення кваліфікації.

Аналіз результатів роботи закладу у 2016/2017  навчального року продемонстрував наступне:
-        навчально-виховний процес має тенденцію до розвитку;
-        науково-методична  робота на диференційованій основі сприяє модернізації змісту навчально-виховного процесу;
-        школа продовжує набувати свій позитивний імідж серед навчальних закладів району.
Однак є актуальними  низка питань, що акумулюються в науково-методичній проблемі «Підвищення рівня професійної майстерності вчителів як умова забезпечення формування особистості учня на основі розвитку його творчих можливостей і самовдосконалення» та у напрямі виховної роботи «Виховання здорового способу життя на традиціях українського народу у співпраці з місцевою громадою»,  над якими буде працювати педколектив у 2017/2018 навчальному році, а саме:
- забезпечити виконання заходів щодо поетапного впровадження Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти.
 - підвищити результативність навчально-виховного процесу та  показники якості знань учнів;
 - удосконалити систему роботи з обдарованими учнями;
 - забезпечити умови якісної підготовки учнів до зовнішнього незалежного оцінювання;
- продовжити роботу щодо формування духовних цінностей учня - українського патріота: почуття патріотизму, національної свідомості, любові до українського народу, його історії, України, рідної землі, родини, гордості за минуле і сучасне на прикладах героїчної історії українського народу та кращих зразків культурної спадщини;
- пропагувати власний педагогічний досвід у фаховій науково-педагогічній літературі та в мережі Інтернет на сторінках «Методичного порталу», «Освіта.UA.» тощо;
- забезпечити ведення класними керівниками соціально-психологічних карток, проведення обстежень житлово-побутових умов проживання дітей соціально-вразливих категорій з оформленням відповідних актів;
- у групах продовженого дня забезпечити дотримання основних режимних моментів, у тому числі проведення спортивної години.
Упродовж цього навчального року велика увага приділялася зміцненню матеріально - технічної бази навчального закладу, а саме:
-         за  кошти державного бюджету замінено усі  вікна та двері  школи на енергоощадні (металопластикові);
-  за кошти місцевого бюджету здійснено підсилення опор навчального закладу;
- за кошти місцевого бюджету придбано фарбу, розчинник, витратні матеріали (валики, щітки) на поточний ремонт навчального закладу;
 Батьківським комітетом закладу були придбані фарба емаль на поточний ремонт навчального закладу, віники, совки, електричні лампочки, мило, вапно гашене, фарба водоемульсійна.

Проблемні питання, що потребують вирішення:
1.  Ремонт каналізаційної мережі та внутрішніх туалетів закладу.
2.  Заміна газового котла.
3.  Заміна (ремонт) тепломережі.
4.  Ремонт покрівлі закладу або встановлення шатрової покрівлі.
5.  Утеплення фасаду будівлі школи.
6.  Відмостка навколо закладу.
7.  Встановлення відповідного технологічного обладнання шкільної їдальні.
8.  Ремонт огорожі навколо території закладу.
9.  Укладання бруківки на території школи.
10.        Заміна глядацьких крісел в актовій залі.
11.        Забезпечення сучасною комп'ютерною технікою кабінету інформатики з під'єднанням швидкісної мережі Internet.




Директор  школи                                    О.О. Гаркавенко



Немає коментарів:

Дописати коментар